неделя, 28 ноември 2010 г.

Штип не сака бугарски воени гробишта во новоселската црква, айде бре, а кой ви пита дали искате????

Штип не сака бугарски воени гробишта во дворот на новоселската црква.  Реакцијата на граѓаните и институциите доаѓа откако бугарскиот министер Божидар Димитров, јавно побара нивна изградба овде. Наводно, таму биле коските на околу 13 бугарски офицери, меѓу кои и оние на Христо Чернопеев. Овде, смета штипскиот градоначалник Зоранчо Алексов, гробишта не може да се градат без ододбрение од МПЦ. Против изградбата на бугарски воени гробишта во дворот на новоселската црква се и граѓаните. Слично на нив мислат и во Националниот институт за историја.  Инаку, бугарски воени гробишта веќе има во струмичката општина Ново Село. Барање исти такви да се изградат и во Штип, Димитров поднел до Министерството за надворешни работи на Бугарија. Оттаму, за прифаќање на идејата се бараат цврсти докази дека во Штип навистина има закопано бугарски офицери.  Засега, потврда за тоа нема никој, освен самиот Димитров кој тврди дека има список со имињата на 13  офицери како и скица на местата каде тие во штипската црква  се закопани. 


Никой не пита кмета дали иска или не български военни гробове там. Те са на това място още прeди да се роди баща му, а камо ли той. И още нещо много важно. Нито аз, а и нито един друг българин е виновен, че кмета на Щип е неграмотен и неинформиран сърбеещ се субект и поради тази причина в знак на добра воля бих му посочил следния факт от международното право.
Съгласно Женевската конвенция за водене на войни от 1948 г. всяка страна има право да поддържа военните си гробища и паметници на територията на друга държава, независимо от каузата на войната. Македония се присъедини (подписа и ратифицира този международен договор, конвенция през 1996 година). Па мили ми кмете от тук нататък имаш два варианта:
1. Или да уважиш международното право и без излишни припадъци и истерии да решим, създадения от вас неграмотните, проблем.
2. Или чрез българските евродепутати, цяла Европа и цял свят да научи, че не уважавате международните конвенции подписани от самите вас.
Освен това явно кметът няма и представа, какво се случва в града, който управлява или пак толкова може и да помни. По отношение на това дали гражданите на Щип искат или не български военни гробове в Ново село бих подсетил кмета идиот (тук имам предвид диагноза, нямам намерение да го обиждам, ама човек който не помни и 5 дена това си му е диагнозата), че инициативата за възстановяването на гроба на Христо Чернопеев бе на общински съветници в община Щип.
Ех колко сте само тъпи бе мама му стара, сами си вкарвате авто-голове и после някой друг ви е виновен. Единственото, за което ми е мъка, че тъпанар като вас управлява град като Щип.

1 коментар:

  1. Кощунство е да се раздигат костите на момчета загинали през Първата световна война. Те тогава не са различавали Македония от България и са загинали борейки се за нея.Четете Спомените на Иван Михайлов. Там всичко е казано.

    ОтговорИзтриване