сряда, 1 декември 2010 г.

“Секо чудо за три дена, синко!”- Ех, колко права е била баба ми!!! Но докога така???

Търпелив, добронамерен и мъдър е българският народ. Докато за второто и третото съм съгласен, (и дай боже така и да остане въпреки експериментите в сферите на образованието, науката и здравеопазването), то за първото вече започвам да буйствам. Хайде, братя, стига толкова търпение, дайте да си кажем и ние тежката българска дума.

Преди няколко дни медиите гръмнаха с поредния скандал на българо-българския граничен пункт. „Спряха "Атака" на ГКПП Олтоманци ". И въпреки че съм с особено мнение за вожда на тази политическа формация, г-н Волен Сидеров, и въпреки че някой се опитва да ми вмени, че сърбите са ми „братя”, и въпреки всички аргументи в посока моята търпеливост и добронамереност, като българин мисля да споделя някои неща, от които ме боли.....
Скъпите ми „братя” от шумадия този път мисля, че прекалиха. Минаха границите на позволеното и допустимото. Ако преди няколко седмици спирането на Младежката организация на ВМРО, предвождена от заместник-председателя на организацията и столичен общински съветник, г-н Ангел Джамбазки, можех да приема като недоразумение, инцидент или каквото и да е,  то след случилото се с Атакистите започва да ми заприличва на тенденция, или може би греша???? Има още много примери, но споменавам само тези два , защото се случиха за последния ЕДИН месец.....
Не бих се впускал да правя юридически анализи защо сръбските власти нямаха право да постъпват така- мисля, че затова доста се написа и изговори, ами ми се иска да поставя въпроса в една друга посока.
Отговорът, който се пусна в медиите като слух или може би реална позиция на шумадийците, е че тези мерки се вземат от съображение за сигурност. На пръв поглед нищо лошо и странно, но ......
1.   От информацията в медиите разбрах, че хората, пътували за Босилеград са били невъоръжени, с редовни документи и са се опитали да преминат границата през официален гранично-пропускателен пункт, като се подложат на всички проверки съгласно изискванията , така че няма как да са заплаха за териториалната цялост на Сърбия.   
2.   Групата на ВМРО, бе предводена от столичен общински съветник, тази на „Атака” от депутати и евро-депутати, а не от членове на „Ал- Кайда“.
3.   "Скъпи" ни съседи, това са официални избранници на българския народ, които го представляват в местната и в законодателната власт. Недопускането им на „ваша територия”(колко е ваша е друг въпрос) е шамар, ударен на хората, които са ги избрали. Това ни най-малко не е в духа на толкова желаните от нас добросъседски отношения.
4.   Сръбските власти бяха официално уведомени от КИЦ-Босилеград за готвените мероприятия. Имайки предвид, че полицейското присъствие бе почти еднакво с участниците, питам тогава : Къде е заплахата???
И може би тук е мястото за най-съществения въпрос. От кога кандидат-членките на ЕС разглеждат като заплаха за сигурността си общински съветници, депутати и ЕВРО-ДЕПУТАТИ на една държава-член на ЕС?  И ако те наистина са заплаха за нея какво майка търси тази държава в семейството на европейските такива? И докато тенденцията ни в посока Македония, според мен, би трябвало да бъде измъкването  на проблемите от двустранните ни отношения и прехвърлянето им на Европейската и световна сцена чрез механизмите на ЕС, ЕП и ЕК, ООН, и други институции да търсим тяхното решение, както и старанието ни колкото е възможно по-бързо Македония да стане член на НАТО и ЕС (като изпълни изискванията от Копенхаген, разбира се) с цел да я отървем от сръбското влияние, то по отношение на шумадийците не виждам основателна причина защо да не се сблъскаме челно. И без това имаме традиция в тази посока, а и къде сме ги хванали там сме ги драли. А от горе на всичко, колкото по-късно Сърбия влезе в ЕС и НАТО, толкова повече време имаме да решим въпроса “Западни покрайнини” и да махнем влиянието и в Македония.
България не е загубила война, нито плаща репарации, България е силният фактор на Балканите. Докато Гърция е във фалит, Румъния пред такъв, май РОДИНАТА ни е най-силният фактор в региона в момента (може и да не съм прав). България сега е член на НАТО и ЕС, и не тя моли, а Сърбия моли за едно или друго... Да не забравяме и факта, че преди десетина години Сърбия бе бомбардирана поради определени причини. Напълно основателно,според мен, Косово се отцепи, Войводина получи автономия, така че Сърбия е на колене......
Питам се дали Господ не ни дава реална възможност да поправим нашите, а и грешките на някои държави- сега наши съюзници (НАТО) и партньори (ЕС), допуснати през годините. Отгоре на всичко нашите сънародници в Западните покрайнини, тези корави дървени железни шопски българи , ни молят за по- категорична позиция и по-остри мерки към Сърбия. Имаме реална възможност с тази не-европейска, не-демократична, не-цивилизована мярка, от страна на сръбските власти да отворим на европейската и международна сцена въпроса за правата на българите там. Тогава къде е проблемът????
Защо подкрепящата управлението партия „Атака”, вместо да изпълнява вече трудни за нея мероприятия като протест пред посолството на Сърбия, имайки предвид разпадащото им се членство и стопяването на подкрепата от българския народ, не скочи в българския парламент да постави въпроса официално? Защо нямаме още позиция от българските евро-депутати от партия „Атака”, предоставена на техните колеги в Европейския Парламент. Защо г-н Сидеров, не поиска от своя коалиционен партньор г-н Бойко Борисов да реагира остро на случилото се????  
Отговор не мога да намеря.....

Искам да помоля управляващите в България за категорична, компетентна и точна реакция. Нека всички български институции, политически формации, патриотични организации, обединим усилия, защото става дума за националните ни интереси.
Хайде, братя, стига толкова търпение, дайте да си кажем и ние тежката българска дума.
Текст, посветен на братята ни в Западните покрайнини....


2 коментара:

  1. Супер статия и много верен анализ!

    ОтговорИзтриване
  2. Браво! Съгласен съм с изводите в статията. Разборът е добър.От "ниското" се вижда добре а що остава от високото.

    ОтговорИзтриване