вторник, 16 ноември 2010 г.

ВМРО Народна бара повеќе почит за Христо Чернопеев

ВМРО Народна бара повеќе почит за војводата Христо Чернопеев.  Тврдат, за македонската независност тој направил многу, а ние сме му вратиле со малку. Гробот на Чернопеев се наоѓа во дворот на новоселската црква, но тој бил под секое достоинство. Поради ова, од Народна бараат да се среди барем тој. Инаку, Христо Чернопеев бил бугарски офицер, учесник во македонското револуционерно движење, заедно со Јане Сандански учествуваат во аферата Мис Стон, член и војвода на Македонската револуционерна организација, но и пратеник во Народното бугарско собрание.
Участниците в аферата Мис Стоун - Сава Михайлов, Яне Сандански, Кръстьо Асенов и Христо Чернопеев
Войводите на съвещание в Осоговския балкан:седнали от ляво на дясно: Панайот Байчев, Питу Гули, Коста Мазнейков, Христо Чернопеев, Андрей Христов, Тодор Христов. Прави от ляво на дясно: Никола Жеков, Константин Кондов, Сотир Атанасов, Тимо Ангелов, Никола Дечев и куриерът Никола Сарафов
Четата на Христо Чернопеев 1903 г.
Чета на Христо Чернопеев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар