петък, 26 август 2011 г.

След като се ожени, време е Николай Младенов и да поработи малко

На 1 септември в София ще пристигне на официално посещение новия министър на външните работи на съседна Македония, Никола Поповски. Това посещение е част от неговата балканска обиколка като нов министър, която освен България включва и Хърватска, Сърбия и Черна Гора. Единственото, което успя да направи за македонско-българските отношения предшественикът на Поповски –  Антонио Милошовски – беше пълното им замразяване. По времето на Милошовски македонското правителство отказа да приеме предложения от наша страна договор за добросъседски отношения. Това е резултатът от 4-годишното министерстване на Милошовски, въпреки че не е тайна неговото бугарофилство, както го наричат в Македония. Но явно всеки си има цена, та така и г-н Милошовски бързо смени позициите си, след като стана министър в кабинета на Никола Груевски.

Едва ли позициите и на новия първи дипломат на Македония Поповски ще са по-различни от тези на неговия предшественик. Все пак министър-председателят на Македония си остана същият. След спечелването на изборите на 5 юни, Никола Груевски успя да бетонира режима си. Паднаха и първите официални жертви:  „А1”, най-гледаната телевизия край Вардара, вече е в ликвидация. Вестниците „ВРЕМЕ”, „ШПИЦ” и „КОХА ЕРЕ” спряха да излизат. Любе Бошковски, бившият министър на вътрешните работи и лидер на опозиционната партия „Обединени за Македония”, бе вкаран в затвора веднага след изборите. Големият търговски център на опозиционният лидер на „Партия за европска иднина” Фият Цановски беше взривен.
Отношението към сънародниците ни в съседна Македония едва ли ще бъде по-различно отколкото досега. Ще припомня няколко случаи (защото политиците ни са късогледи и късопаметни). Спаска Митрова лежа в затвора за бракоразводно дело, Здравко Здравески беше подложен на физически и психически тормоз заради безброй измислени обвинения, Мирослав Ризински лежа в затвора след скалъпен процес, Миле Йовановски беше уволнен от работа, защото е българин… И още много други.
Да не забравяме и опитите на Скопие постоянно да си присвоява българска история, да толерира езика на омраза към България в медиите, както и измислените точно от македонското МНР 750 000 македонци в България и.т.н.
На фона на тази пъстра картина на македонско-българските отношения обаче нашите управници мълчат, особено външният ни министър Николай Младенов. След като цяла България разбра за прекрасната сватбена церемония на г-н Младенов, мисля, че е дошъл момента да разберем и какви въпроси ще постави той на колегата си от Македония на срещата им тук в София. Дали кумът Бойко Борисов, който явно е блестящ в тази роля, ще събере куража да разреши на Младенов поставянето на неудобни въпроси?
Ако случайно г-н Младенов не може да се досети какви въпроси да зададе на министър Поповски (което не искам да вярвам, че е възможно), ето няколко мои предложения:
  1. Защо Скопие продължава да краде българска история?
  2. Откъде ги намериха тези 750 000 македонци, след като на преброяването в България 1609 човека са заявили, че са македонци, а от тях 411 са определи като свой майчин език българския?
  3. Докога ще трябва да търпим езика на омраза към България от македонските медии?
  4. Защо не се спазват основните човешки права на хората, които се самоопределят като българи в Македония?
  5. Иска ли Македония да стане член на ЕС и НАТО или не иска? Ако иска, защо не спазва изискванията от Копенхаген от 1993 г. които включват добросъседски отношения, спазване правата на човека, демократични институции и т.н.?
  6. И може би най-важният въпрос – иска ли Македония да е наш приятел или не иска?

Петар Колев




1 коментар: